top of page

hedendaagse Twentse hoeve

02 Twentse gezinshoeve 2.png
02 Twentse gezinshoeve 1.png

Wij werden benaderd door een gezin die buiten de stad wilde gaan wonen omdat ze verlangde naar meer ruimte en rust. Ze wilden dit vinden in het eenvoudige en landelijke leven in Twente in de vorm van een hedendaagse Twentse hoeve. Ze hadden met drie anderen een groot perceel gekocht voor het realiseren van 4 woonhuizen aan een gemeenschappelijk erf.

Wij stelden ons de vraag hoe je hun hedendaagse woonwensen kunt combineren met de traditionele Twentse hoeve passend in het Twentse landschap. In feite wilden ze een villa in de vorm van een Twentse hoeve.

 

Villa’s zijn comfortabele woonhuizen en kunnen zich op verschillende manieren in het landschap manifesteren, meestal als een parel in contrast met het landschap eromheen. Eén van de kenmerken van een villa is de belofte van luxe en veel ruimte. 

Wij hebben ons in het ontwerp van de woning laten inspireren door de indeling, de vormen en de karakteristieke kenmerken van de traditionele Twentse hoeve. Het is een synthese geworden tussen de traditionele Twentse hoeve en de luxe villa. 

 

De traditionele hoeves vallen op door hun dakvorm, een geknikt zadeldak, die bijna tot de grond doorloopt. Ook typisch is dat het werkdeel van deze hoeves aan de weg ligt en wordt ontsloten door een grote toegangspoort. Eenmaal binnen kom je op de deel, één grote open ruimte, waar alle andere ruimtes aan liggen zoals: bedsteden, stallen, melkkamer, weefkamer, washoek. Het woondeel van deze hoeves ligt altijd van de weg af.

 

In ons ontwerp is de woning gescheiden in een boerderij-deel, gericht op het gezamenlijke erf en een villa-deel, gericht op de privé-tuin.

Karakteristiek is de geknikte dakvorm met de witte daklijst zoals ook aanwezig bij de traditionele Twentse hoeves. Ook de grote dubbele toegangsdeuren van de houten entreepartij verwijzen naar de traditionele toegangspoort. 

 

De eerste indruk is er een van ruimte. De vide in de hal maakt het mogelijk de woning direct tot de nok te ervaren. Aan de multifunctionele hal op de begane grond liggen alle woonvertrekken: woonkamer, masterbedroom met badkamer, hobbykamer. Net als in de Twentse hoeve ligt de keuken aan het eind van het gebouw. Aan de vide op de eerste verdieping liggen drie slaapkamers en een badkamer.

02 Twentse gezinshoeve 3.png
bottom of page